IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са важните уроци по оцеляване от предишните технологични сривове?

Това, което се случва в момента, може да положи основите на новия бум в индустрията

21:54 | 21.12.22 г.
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen/Bloomberg

Хора, които са били в технологичната индустрия достатъчно дълго, за да помнят предишните ѝ големи спадове, имат послание за онези, които са изправени пред сегашната криза: решенията, които се взимат сега, ще определят кой ще оцелее и ще положат основите на следващия технологичен бум, пише Кристофър Мимс за Wall Street Journal.

Оцеляването на следващата технологична зима и подготовката за следващия бум изисква стратегии, които често са точно обратното на онова, което е било популярно само година по-рано. Освен това изисква промяна на начина на мислене. Технологичните лидери като цяло са инструктирани да гледат към хоризонта. Но за да се справят със сегашния икономически спад, може би няма да е лошо да видят кое е проработило преди и кое не е.

Предстоят силни насрещни ветрове. За мнозина те вече са тук: редица стартъпи ще се провалят. Много големи компании ще бъдат трансформирани, а бизнесът на някои може да бъде разрушен.

Последствията от внезапната смяна в настроенията на инвеститорите и висшите мениджъри относно бъдещето на технологиите са значителни. Те доведоха до това, което някои наричат „рецесия на белите якички“, като над малко 140 хил. души бяха съкратени от технологични компании през последните месеци. Над 7 трлн. долара са се изпарили от технологичния индекс Nasdaq. Някои от най-големите технологични играчи достигнаха рекордно високи оценки през 2021 г., а сега те са с по 50% и повече надолу. След рекордните инвестиции в стартъпи през миналата година, сега някои от тях поемат дългове, за да избегнат необходимостта да свият значително оценките си с нови кръгове за набиране на рисков капитал. Предвид повишаването на лихвените проценти и все още несигурната доходност, това може да има обратен ефект.

„Джак Уелч ме научи, че не можеш да имаш страхотна компания, докато не си имал опит близък до смъртта“, казва Джон Чеймбърс, главен изпълнителен директор на Cisco Systems от 1995 до 2015 г., визирайки легендарния бивш лидер на General Electric. Той вижда много паралели между настоящите и миналите спадове в индустрията. „Много хора няма да успеят“, казва Чеймбърс.

Технологичната, както други високорискови индустрии с висока възвръщаемост, расте бързо с обещание за огромна бъдеща възвръщаемост. Но когато оптимизъм се превърне в песимизъм, привидно безграничният поток от инвестиции и разходи за технологии могат почти да секнат. Продажбите на персонални компютри както на потребителите, така и на бизнеса, спаднаха с близо 20% през последното тримесечие спрямо година по-рано. Компаниите за изчислителни облаци се оплакват, че клиентите им сключват бавно сделки, чиповете преминаха от недостиг към свръхпредлагане, а криптопазарите преживяват свободно падане.  

Всички луди залози, които изглеждаха като разумни инвестиции в един свят, в който за да направиш пробив ти трябваше само една добра идея и няколко инженери, сега трябва да бъдат сложени настрана, тъй като компаниите се фокусират върху онези процеси, които наистина допринасят за финансовите им резултати. Проект за дрон на компания за социални мрежи например вече не изглежда толкова разумен.

„Компаниите, които всъщност бяха в състояние да харчат безразсъдно, без да се притесняват откъде идва следващата заплата, сега ще са в беда“, коментира Лесли Файнцайг, основател на фонда за рисков капитал Graham & Walker.

Въпреки това има огромна възможност по време на технологичния спад да бъде създадено следващото голямо нещо. Това може да се случи във всеки момент от икономическия цикъл, но спадовете засилват фокуса, ефективността и спешността, необходими за изграждането на печеливш бизнес.

Последна актуализация: 21:54 | 21.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още